/Files/images/02021-02022/12022/klopotenko/images.jpg

Реформа системи харчування у закладах освіти, розпочата в Україні у 2020 році, – це важливий крок до здоров’я і щастя дитини та суспільства тощо. Наразі це комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.

/Files/images/02021-02022/12022/klopotenko/d71d8fd13b899fe1b7002cd06b02b589-resize_crop_1Xquality_100Xallow_enlarge_0Xw_1200Xh_630.jpg

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно чотиритижневе для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону. Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам. Крім того, в межах реформи системи шкільного харчування запрацював портал про здорове харчування в школах “ЗнаЇмо” https://znaimo.gov.ua/ . На порталі розміщено близько 200 текстів про здорове і збалансоване харчування, близько 100 презентацій, анімацій тощо, а також відповіді на запитання.

МЕНЮ 1-4 КЛАСИ

І тиждень
ПОНЕДІЛОК
1 Салат з моркви та капусти соус «Венегрет» 100
2 Омлет «Скрамбл» 50
3 Каша пшенична (розсипчаста) 150
4 Какао з молоком 180
5 Хліб цільнозерновий 50
6 Банани свіжі 100
ВІВТОРОК
1 Салат із свіжого буряка та сметаною 100
2 Курка тушкована в соусі «Гуляш з кмином» 100
3 Картопляне пюре з орегано 150
4 Чай масала 200
5 Хліб житній 50
6 Апельсини свіжі 100
СЕРЕДА
1 Салат з запеченої капусти та родзинок 75
2 Куліш з курячим м’ясом 250
3 Йогурт 125
4 Яблука свіжі 100
ЧЕТВЕР
1 Салат з моркви, сиру та сметаною 100
2 Запечена риба з моквою та цибулею в соусі «Бешамель» 90
3 Рис з кмином (розсипчатий) 150
4 Сік томатний 150
5 Хліб житній 50
6 Банани свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Салат з гречки та овочів 250
2 Запіканка сирна з бананом та сметаною 200/15
3 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
ІІ тиждень
ПОНЕДІЛОК
1 Салат із свіжого буряка та сметаною 100
2 Вегетаріанський закритий пиріг 200
3 Йогурт 125
4 Хліб цільнозерновий 50
5 Банани свіжі 100
ВІВТОРОК
1 Салат з моркви, сиру та сметаною 75
2 Печення по-домашньому з куркою 250
3 Сік 200
4 Хліб житній 50
5 Апельсини свіжі 100
СЕРЕДА
1 Салат із свіжого буряка та ароматної олії 75
2 Курячі нагетси 125
3 Соус «Кетчуп» 25
4 Овочева поелья з куркумою 150
5 Чай масала 200
6 Яблука свіжі 100
ЧЕТВЕР
1 Салат з моркви, яблук та соусом «Венегрет» 100
2 Фрикаделька рибна 90
3 Каша пшенична (розсипчаста) 150
4 Какао з молоком 180
5 Хліб житній 50
6 Банани свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Вінегрет 50
2 Львівський сирник з морквою 100
3 Сметана 10
4 Сочевиця з (корицею, анісом) 150
5 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
6 Яблука свіжі 100
ІІІ тиждень
ПОНЕДІЛОК
1 Салат із квашених огірків, моркви, капусти з горіхами 100
2 Печення по-домашньому із свениною 200
3 Сік 200
4 Хліб цільнозерновий 50
5 Яблука свіжі 100
ВІВТОРОК
1 Салат із капусти та ароматної олії 75
2 Шпундра (запіканка з курки та буряка) 150
3 Булгур (розсипчатий) 150
4 Йогурт 125
5 Хліб цільнозерновий 50
6 Банани свіжі 100
СЕРЕДА
1 Салат із моркви та капусти зі сметанно-хроновим соусом 100
2 Рибні нагетси 105
3 Соус «Кетчуп» 25
4 Рис (розсипчастий) з орегано 150
5 Чай масала 200
6 Хліб житній 50
7 Апельсини свіжі 75
ЧЕТВЕР
1 Салат з яєць, сиру та куркуми 50
2 Лобіо з квасолі 250
3 Какао з молоком 180
4 Хліб цільнозерновий 50
5 Яблука свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Салат з запеченої капусти та родзинок 75
2 Курка запечена в соусі «Імбирному» 85
3 Каша гречана (розсипчаста) з чебрецем 150
4 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
5 Хліб цільнозерновий 50
6 Апельсини свіжі 75
ІV тиждень
ПОНЕДІЛОК
1 Салат з моркви, яблук та соусом «Венегрет» 75
2 Вегетаріанський закритий пиріг 200
3 Какао з молоком 180
4 Хліб цільнозерновий 50
5 Банани свіжі 100
ВІВТОРОК
1 Салат із капусти та зеленим горошком (С/М) та насінням 75
2 Курячі нагетси 125
3 Соус «Кетчуп» 25
4 Каша гречана (розсипчаста) з чебрецем 150
5 Йогурт 125
6 Мандарини свіжі 100
СЕРЕДА
1 Овочі припущені з соусом «Бешамель» 100
2 Котлета рибна 90
3 Рис (розсипчастий) з орегано 150
4 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
5 Хліб цільнозерновий 50
6 Банани свіжі 100
ЧЕТВЕР
1 Запіканка пшоняна з гарбузом та ягідним кюлі 250/25
2 Чай масала 200
3 Банани свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Салат з буряка, яєць з сметаною 100
2 Курка тушкована в соусі «Гуляш з кмином» 100
3 Сік 200
4 Булгур (розсипчатий) 150
5 Хліб цільнозерновий 50
6 Яблука свіжі 75

МЕНЮ ГРУПИ ПОДОВЖЕНОГО ДНЯ

І тиждень
ПОНЕДІЛОК
1 Салат з квашених огірків, капусти, моркви з горіхами 50
2 Борщ «Полтавський» 200
3 Каша гречана з чебрецем (розсипчаста) 120
4 Омлет «Скрамбл» 100
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Чай з каркаде 150
7 Яблука свіжі 100
ВІВТОРОК
1 Салат з капусти і ароматною олією 75
2 Суп овочевий 200
3 Товчанка 120
4 Січеники 100
5 Чай масала 180
6 Хліб житній 30
7 Банани свіжі 100
СЕРЕДА
1 Салат з моркви з родзинками і сметаною 75
2 Суп авголемоно 200
3 Кус кус розсипчатий 100
4 Курка тушкована в соусі «гуляш з кмином» 70
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Какао з молоком 150
7 Мандарини 75
ЧЕТВЕР
1 Салат з свіжого буряка та ароматної олії 75
2 Суп гороховий 200
3 Пастуший пиріг з курячим м’ясом 100
4 Сік 200
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Апельсини свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Вінегрет 75
2 Суп з рисовою крупою з томатом 200
3 Мак енд чіз 120
4 Хліб житній 30
5 Йогурт 125
6 Банани свіжі 100
ІІ тиждень
ПОНЕДІЛОК
1 Салат із капусти, моркви та зеленого горошку 75
2 Картопляний крем-суп 200
3 Горохове пюре із зеленим горошком 100
4 Чахохбілі з куркою 50
5 Хліб житній 30
6 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 180
7 Мандарини свіжі 75
ВІВТОРОК
1 Салат з моркви з карі та соус «Вінегрет» 75
2 Суп з перловою крупою 200
3 Картопля відварена з вершковим маслом 100
4 Рибні нагетси з соусом «Кетчуп» 70/25
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Сік 200
7 Хліб житній 30
8 Яблука свіжі 100
СЕРЕДА
1 Салат із яєць та зеленого горошку 75
2 Борщ з картоплею 200
3 Запіканка сирна з бананом 100
4 Хліб житній 30
5 Чай масала 180
6 Апельсини свіжі 75
ЧЕТВЕР
1 Салат з квашених огірків, капусти, моркви з горіхами 75
2 Морквяний крем-суп 200
3 Куліш з курячим м’ясом 100
4 Хліб цільнозерновий 30
5 Какао з молоком 150
6 Банани свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Салат з капусти та ароматною олією 75
2 Суп квасолевий 200
3 Гречка з томатною пастою 100
4 Пухкий омлет з орегано 50
5 Хліб житній 30
6 Йогурт 125
7 Мандарини свіжі 75

ПОНЕДІЛОК
1 Салат із буряка з сметаною 75
2 Суп з рисовою крупою з томатом 200
3 Вареники ліниві з сметанним соусом 125
4 Печення по-домашньому із свениною 150
5 Чай масала 180
6 Хліб житній 30
7 Апельсини свіжі 75
ВІВТОРОК
1 Салат із капусти та моркви 75
2 Суп авголемоно 200
3 Булгур (розсипчатий) 100
4 Фрикадельки рибні 90
5 Сік 200
6 Хліб цільнозерновий 30
7 Яблука свіжі 100
СЕРЕДА
1 Суп овочевий 200
2 Ньюкі (картопляні галушки) 120
3 Котлета по-міланськи з сиром 50
4 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
5 Хліб житній 30
ЧЕТВЕР
1 Салат з квашених огірків, капусти, моркви з горіхами 75
2 Суп гороховий 200
3 Каша пшенична 100
4 Курячі нагетси 50
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Йогурт 125
7 Яблука свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Салат «Фруктовий» з йогуртом 50
2 Сочевичний суп-пюре 200
3 Капуста тушкована з овочами та курячим м’ясом 100
4 Хліб житній 30
5 Сік 200
ІV тиждень
ПОНЕДІЛОК
1 Салат з моркви, сиром та сметаною 50
2 Борщ картопляний 200
3 Плов з булгура з свининою 100
4 Хліб житній 30
5 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
6 Апельсини свіжі 75
ВІВТОРОК
1 Салат із буряка та ароматною олією 75
2 Суп гороховий 200
3 Печеня по-домашньому з куркою 100
4 Хліб цільнозерновий 30
5 Какао з молоком 150
6 Банани свіжі 100
СЕРЕДА
1 Салат із капусти, моркви та зеленого горошку 50
2 Суп з перловою крупою та томатом 200
3 Каша гречана з чебрецем 100
4 Курячий шніцель 70
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Сік 200
7 Мандарини свіжі 75
ЧЕТВЕР
1 Вінегрет 50
2 Суп квасолевий 200
3 Запіканка з рибним фаршем і спеціями 150
4 Хліб житній 30
5 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
6 Банани свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Салат з капусти і моркви 75
2 Суп овочевий з галушками 250
3 Яблука запечені з сиром 120
4 Хліб цільнозерновий 30
5 Чай масала 180
6 Апельсини свіжі 75

ШКІЛЬНЕ МЕНЮ ВІД Є.КЛОПОТЕНКА

ПОНЕДІЛОК
1 Салат з моркви та капусти соус «Венегрет» 100
2 Омлет «Скрамбл» 50
3 Каша пшенична (розсипчаста) 120
4 Какао з молоком 180
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Банани свіжі 100
ВІВТОРОК
1 Салат із свіжого буряка та сметаною 100
2 Курка тушкована в соусі «Гуляш з кмином» 70
3 Картопляне пюре з орегано 120
4 Чай масала 200
5 Хліб житній 30
6 Апельсини свіжі 100
СЕРЕДА
1 Салат з запеченої капусти та родзинок 75
2 Куліш з курячим м’ясом 180
3 Йогурт 125
4 Яблука свіжі 100
ЧЕТВЕР
1 Салат з моркви, сиру та сметаною 100
2 Запечена риба з моквою та цибулею в соусі «Бешамель» 60
3 Рис з кмином (розсипчатий) 120
4 Сік томатний 150
5 Хліб житній 30
6 Банани свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Салат з гречки та овочів 180
2 Запіканка сирна з бананом та сметаною 180/15
3 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
ІІ тиждень
ПОНЕДІЛОК
1 Салат із свіжого буряка та сметаною 100
2 Вегетаріанський закритий пиріг 200
3 Йогурт 125
4 Хліб цільнозерновий 30
5 Банани свіжі 100
ВІВТОРОК
1 Салат з моркви, сиру та сметаною 75
2 Печення по-домашньому з куркою 180
3 Сік 200
4 Хліб житній 30
5 Апельсини свіжі 100
СЕРЕДА
1 Салат із свіжого буряка та ароматної олії 75
2 Курячі нагести 85
3 Соус «Кетчуп» 25
4 Овочева поелья з куркумою 120
5 Чай масала 200
6 Яблука свіжі 100
ЧЕТВЕР
1 Салат з моркви, яблук та соусом «Венегрет» 100
2 Фрикаделька рибна 60
3 Каша пшенична (розсипчаста) 120
4 Какао з молоком 180
5 Хліб житній 30
6 Банани свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Вінегрет 50
2 Львівський сирник з морквою 100
3 Сметана 10
4 Сочевиця з (корицею, анісом) 120
5 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
6 Яблука свіжі 100
ІІІ тиждень
ПОНЕДІЛОК
1 Салат із квашених огірків, моркви, капусти з горіхами 100
2 Печення по-домашньому із свининою 150
3 Сік 200
4 Хліб цільнозерновий 30
5 Яблука свіжі 100
ВІВТОРОК
1 Салат із капусти та ароматної олії 75
2 Шпундра (запіканка з курки та буряка) 100
3 Булгур (розсипчатий) 120
4 Йогурт 125
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Банани свіжі 100
СЕРЕДА
1 Салат із моркви та капусти зі сметанно-хроновим соусом 100
2 Рибні нагести 70
3 Соус «Кетчуп» 25
4 Рис (розсипчастий) з орегано 120
5 Чай масала 200
6 Хліб житній 30
7 Апельсини свіжі 75
ЧЕТВЕР
1 Салат з яєць, сиру та куркуми 50
2 Лобіо з квасолі 250
3 Какао з молоком 180
4 Хліб цільнозерновий 30
5 Яблука свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Салат з запеченої капусти та родзинок 75
2 Курка запечена в соусі «Імбирному» 60
3 Каша гречана (розсипчаста) з чебрецем 120
4 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Апельсини свіжі 75
ІV тиждень
ПОНЕДІЛОК
1 Салат з моркви, яблук та соусом «Венегрет» 75
2 Вегетаріанський закритий пиріг 200
3 Какао з молоком 180
4 Хліб цільнозерновий 30
5 Банани свіжі 100
ВІВТОРОК
1 Салат із капусти та зеленим горошком (С/М) та насінням 75
2 Курячі нагести 85
3 Соус «Кетчуп» 25
4 Каша гречана (розсипчаста) з чебрецем 120
5 Йогурт 125
6 Мандарини свіжі 100
СЕРЕДА
1 Овочі припущені з соусом «Бешамель» 100
2 Котлета рибна 60
3 Рис (розсипчастий) з орегано 120
4 Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) 150
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Банани свіжі 100
ЧЕТВЕР
1 Запіканка пшоняна з гарбузом та ягідним кюлі 250/25
2 Чай масала 200
3 Банани свіжі 100
П’ЯТНИЦЯ
1 Салат з буряка, яєць з сметаною 100
2 Курка тушкована в соусі «Гуляш з кмином» 70
3 Сік 200
4 Булгур (розсипчатий) 120
5 Хліб цільнозерновий 30
6 Яблука свіжі 75
Кiлькiсть переглядiв: 301