Реформа системи харчування у закладах освіти, розпочата в Україні у 2020 році, – це важливий крок до здоров’я і щастя дитини та суспільства тощо. Наразі це комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.
Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно чотиритижневе для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону. Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам. Крім того, в межах реформи системи шкільного харчування запрацював портал про здорове харчування в школах “ЗнаЇмо” https://znaimo.gov.ua/ . На порталі розміщено близько 200 текстів про здорове і збалансоване харчування, близько 100 презентацій, анімацій тощо, а також відповіді на запитання.
МЕНЮ 1-4 КЛАСИ
І тиждень | ||
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат з моркви та капусти соус «Венегрет» | 100 |
2 | Омлет «Скрамбл» | 50 |
3 | Каша пшенична (розсипчаста) | 150 |
4 | Какао з молоком | 180 |
5 | Хліб цільнозерновий | 50 |
6 | Банани свіжі | 100 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат із свіжого буряка та сметаною | 100 |
2 | Курка тушкована в соусі «Гуляш з кмином» | 100 |
3 | Картопляне пюре з орегано | 150 |
4 | Чай масала | 200 |
5 | Хліб житній | 50 |
6 | Апельсини свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Салат з запеченої капусти та родзинок | 75 |
2 | Куліш з курячим м’ясом | 250 |
3 | Йогурт | 125 |
4 | Яблука свіжі | 100 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Салат з моркви, сиру та сметаною | 100 |
2 | Запечена риба з моквою та цибулею в соусі «Бешамель» | 90 |
3 | Рис з кмином (розсипчатий) | 150 |
4 | Сік томатний | 150 |
5 | Хліб житній | 50 |
6 | Банани свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Салат з гречки та овочів | 250 |
2 | Запіканка сирна з бананом та сметаною | 200/15 |
3 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
ІІ тиждень | ||
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат із свіжого буряка та сметаною | 100 |
2 | Вегетаріанський закритий пиріг | 200 |
3 | Йогурт | 125 |
4 | Хліб цільнозерновий | 50 |
5 | Банани свіжі | 100 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат з моркви, сиру та сметаною | 75 |
2 | Печення по-домашньому з куркою | 250 |
3 | Сік | 200 |
4 | Хліб житній | 50 |
5 | Апельсини свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Салат із свіжого буряка та ароматної олії | 75 |
2 | Курячі нагетси | 125 |
3 | Соус «Кетчуп» | 25 |
4 | Овочева поелья з куркумою | 150 |
5 | Чай масала | 200 |
6 | Яблука свіжі | 100 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Салат з моркви, яблук та соусом «Венегрет» | 100 |
2 | Фрикаделька рибна | 90 |
3 | Каша пшенична (розсипчаста) | 150 |
4 | Какао з молоком | 180 |
5 | Хліб житній | 50 |
6 | Банани свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Вінегрет | 50 |
2 | Львівський сирник з морквою | 100 |
3 | Сметана | 10 |
4 | Сочевиця з (корицею, анісом) | 150 |
5 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
6 | Яблука свіжі | 100 |
ІІІ тиждень | ||
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат із квашених огірків, моркви, капусти з горіхами | 100 |
2 | Печення по-домашньому із свениною | 200 |
3 | Сік | 200 |
4 | Хліб цільнозерновий | 50 |
5 | Яблука свіжі | 100 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат із капусти та ароматної олії | 75 |
2 | Шпундра (запіканка з курки та буряка) | 150 |
3 | Булгур (розсипчатий) | 150 |
4 | Йогурт | 125 |
5 | Хліб цільнозерновий | 50 |
6 | Банани свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Салат із моркви та капусти зі сметанно-хроновим соусом | 100 |
2 | Рибні нагетси | 105 |
3 | Соус «Кетчуп» | 25 |
4 | Рис (розсипчастий) з орегано | 150 |
5 | Чай масала | 200 |
6 | Хліб житній | 50 |
7 | Апельсини свіжі | 75 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Салат з яєць, сиру та куркуми | 50 |
2 | Лобіо з квасолі | 250 |
3 | Какао з молоком | 180 |
4 | Хліб цільнозерновий | 50 |
5 | Яблука свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Салат з запеченої капусти та родзинок | 75 |
2 | Курка запечена в соусі «Імбирному» | 85 |
3 | Каша гречана (розсипчаста) з чебрецем | 150 |
4 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
5 | Хліб цільнозерновий | 50 |
6 | Апельсини свіжі | 75 |
ІV тиждень | ||
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат з моркви, яблук та соусом «Венегрет» | 75 |
2 | Вегетаріанський закритий пиріг | 200 |
3 | Какао з молоком | 180 |
4 | Хліб цільнозерновий | 50 |
5 | Банани свіжі | 100 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат із капусти та зеленим горошком (С/М) та насінням | 75 |
2 | Курячі нагетси | 125 |
3 | Соус «Кетчуп» | 25 |
4 | Каша гречана (розсипчаста) з чебрецем | 150 |
5 | Йогурт | 125 |
6 | Мандарини свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Овочі припущені з соусом «Бешамель» | 100 |
2 | Котлета рибна | 90 |
3 | Рис (розсипчастий) з орегано | 150 |
4 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
5 | Хліб цільнозерновий | 50 |
6 | Банани свіжі | 100 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Запіканка пшоняна з гарбузом та ягідним кюлі | 250/25 |
2 | Чай масала | 200 |
3 | Банани свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Салат з буряка, яєць з сметаною | 100 |
2 | Курка тушкована в соусі «Гуляш з кмином» | 100 |
3 | Сік | 200 |
4 | Булгур (розсипчатий) | 150 |
5 | Хліб цільнозерновий | 50 |
6 | Яблука свіжі | 75 |
МЕНЮ ГРУПИ ПОДОВЖЕНОГО ДНЯ
І тиждень | ||
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат з квашених огірків, капусти, моркви з горіхами | 50 |
2 | Борщ «Полтавський» | 200 |
3 | Каша гречана з чебрецем (розсипчаста) | 120 |
4 | Омлет «Скрамбл» | 100 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Чай з каркаде | 150 |
7 | Яблука свіжі | 100 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат з капусти і ароматною олією | 75 |
2 | Суп овочевий | 200 |
3 | Товчанка | 120 |
4 | Січеники | 100 |
5 | Чай масала | 180 |
6 | Хліб житній | 30 |
7 | Банани свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Салат з моркви з родзинками і сметаною | 75 |
2 | Суп авголемоно | 200 |
3 | Кус кус розсипчатий | 100 |
4 | Курка тушкована в соусі «гуляш з кмином» | 70 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Какао з молоком | 150 |
7 | Мандарини | 75 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Салат з свіжого буряка та ароматної олії | 75 |
2 | Суп гороховий | 200 |
3 | Пастуший пиріг з курячим м’ясом | 100 |
4 | Сік | 200 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Апельсини свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Вінегрет | 75 |
2 | Суп з рисовою крупою з томатом | 200 |
3 | Мак енд чіз | 120 |
4 | Хліб житній | 30 |
5 | Йогурт | 125 |
6 | Банани свіжі | 100 |
ІІ тиждень | ||
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат із капусти, моркви та зеленого горошку | 75 |
2 | Картопляний крем-суп | 200 |
3 | Горохове пюре із зеленим горошком | 100 |
4 | Чахохбілі з куркою | 50 |
5 | Хліб житній | 30 |
6 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 180 |
7 | Мандарини свіжі | 75 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат з моркви з карі та соус «Вінегрет» | 75 |
2 | Суп з перловою крупою | 200 |
3 | Картопля відварена з вершковим маслом | 100 |
4 | Рибні нагетси з соусом «Кетчуп» | 70/25 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Сік | 200 |
7 | Хліб житній | 30 |
8 | Яблука свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Салат із яєць та зеленого горошку | 75 |
2 | Борщ з картоплею | 200 |
3 | Запіканка сирна з бананом | 100 |
4 | Хліб житній | 30 |
5 | Чай масала | 180 |
6 | Апельсини свіжі | 75 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Салат з квашених огірків, капусти, моркви з горіхами | 75 |
2 | Морквяний крем-суп | 200 |
3 | Куліш з курячим м’ясом | 100 |
4 | Хліб цільнозерновий | 30 |
5 | Какао з молоком | 150 |
6 | Банани свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Салат з капусти та ароматною олією | 75 |
2 | Суп квасолевий | 200 |
3 | Гречка з томатною пастою | 100 |
4 | Пухкий омлет з орегано | 50 |
5 | Хліб житній | 30 |
6 | Йогурт | 125 |
7 | Мандарини свіжі | 75 |
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат із буряка з сметаною | 75 |
2 | Суп з рисовою крупою з томатом | 200 |
3 | Вареники ліниві з сметанним соусом | 125 |
4 | Печення по-домашньому із свениною | 150 |
5 | Чай масала | 180 |
6 | Хліб житній | 30 |
7 | Апельсини свіжі | 75 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат із капусти та моркви | 75 |
2 | Суп авголемоно | 200 |
3 | Булгур (розсипчатий) | 100 |
4 | Фрикадельки рибні | 90 |
5 | Сік | 200 |
6 | Хліб цільнозерновий | 30 |
7 | Яблука свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Суп овочевий | 200 |
2 | Ньюкі (картопляні галушки) | 120 |
3 | Котлета по-міланськи з сиром | 50 |
4 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
5 | Хліб житній | 30 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Салат з квашених огірків, капусти, моркви з горіхами | 75 |
2 | Суп гороховий | 200 |
3 | Каша пшенична | 100 |
4 | Курячі нагетси | 50 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Йогурт | 125 |
7 | Яблука свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Салат «Фруктовий» з йогуртом | 50 |
2 | Сочевичний суп-пюре | 200 |
3 | Капуста тушкована з овочами та курячим м’ясом | 100 |
4 | Хліб житній | 30 |
5 | Сік | 200 |
ІV тиждень | ||
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат з моркви, сиром та сметаною | 50 |
2 | Борщ картопляний | 200 |
3 | Плов з булгура з свининою | 100 |
4 | Хліб житній | 30 |
5 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
6 | Апельсини свіжі | 75 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат із буряка та ароматною олією | 75 |
2 | Суп гороховий | 200 |
3 | Печеня по-домашньому з куркою | 100 |
4 | Хліб цільнозерновий | 30 |
5 | Какао з молоком | 150 |
6 | Банани свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Салат із капусти, моркви та зеленого горошку | 50 |
2 | Суп з перловою крупою та томатом | 200 |
3 | Каша гречана з чебрецем | 100 |
4 | Курячий шніцель | 70 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Сік | 200 |
7 | Мандарини свіжі | 75 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Вінегрет | 50 |
2 | Суп квасолевий | 200 |
3 | Запіканка з рибним фаршем і спеціями | 150 |
4 | Хліб житній | 30 |
5 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
6 | Банани свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Салат з капусти і моркви | 75 |
2 | Суп овочевий з галушками | 250 |
3 | Яблука запечені з сиром | 120 |
4 | Хліб цільнозерновий | 30 |
5 | Чай масала | 180 |
6 | Апельсини свіжі | 75 |
ШКІЛЬНЕ МЕНЮ ВІД Є.КЛОПОТЕНКА
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат з моркви та капусти соус «Венегрет» | 100 |
2 | Омлет «Скрамбл» | 50 |
3 | Каша пшенична (розсипчаста) | 120 |
4 | Какао з молоком | 180 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Банани свіжі | 100 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат із свіжого буряка та сметаною | 100 |
2 | Курка тушкована в соусі «Гуляш з кмином» | 70 |
3 | Картопляне пюре з орегано | 120 |
4 | Чай масала | 200 |
5 | Хліб житній | 30 |
6 | Апельсини свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Салат з запеченої капусти та родзинок | 75 |
2 | Куліш з курячим м’ясом | 180 |
3 | Йогурт | 125 |
4 | Яблука свіжі | 100 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Салат з моркви, сиру та сметаною | 100 |
2 | Запечена риба з моквою та цибулею в соусі «Бешамель» | 60 |
3 | Рис з кмином (розсипчатий) | 120 |
4 | Сік томатний | 150 |
5 | Хліб житній | 30 |
6 | Банани свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Салат з гречки та овочів | 180 |
2 | Запіканка сирна з бананом та сметаною | 180/15 |
3 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
ІІ тиждень | ||
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат із свіжого буряка та сметаною | 100 |
2 | Вегетаріанський закритий пиріг | 200 |
3 | Йогурт | 125 |
4 | Хліб цільнозерновий | 30 |
5 | Банани свіжі | 100 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат з моркви, сиру та сметаною | 75 |
2 | Печення по-домашньому з куркою | 180 |
3 | Сік | 200 |
4 | Хліб житній | 30 |
5 | Апельсини свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Салат із свіжого буряка та ароматної олії | 75 |
2 | Курячі нагести | 85 |
3 | Соус «Кетчуп» | 25 |
4 | Овочева поелья з куркумою | 120 |
5 | Чай масала | 200 |
6 | Яблука свіжі | 100 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Салат з моркви, яблук та соусом «Венегрет» | 100 |
2 | Фрикаделька рибна | 60 |
3 | Каша пшенична (розсипчаста) | 120 |
4 | Какао з молоком | 180 |
5 | Хліб житній | 30 |
6 | Банани свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Вінегрет | 50 |
2 | Львівський сирник з морквою | 100 |
3 | Сметана | 10 |
4 | Сочевиця з (корицею, анісом) | 120 |
5 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
6 | Яблука свіжі | 100 |
ІІІ тиждень | ||
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат із квашених огірків, моркви, капусти з горіхами | 100 |
2 | Печення по-домашньому із свининою | 150 |
3 | Сік | 200 |
4 | Хліб цільнозерновий | 30 |
5 | Яблука свіжі | 100 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат із капусти та ароматної олії | 75 |
2 | Шпундра (запіканка з курки та буряка) | 100 |
3 | Булгур (розсипчатий) | 120 |
4 | Йогурт | 125 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Банани свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Салат із моркви та капусти зі сметанно-хроновим соусом | 100 |
2 | Рибні нагести | 70 |
3 | Соус «Кетчуп» | 25 |
4 | Рис (розсипчастий) з орегано | 120 |
5 | Чай масала | 200 |
6 | Хліб житній | 30 |
7 | Апельсини свіжі | 75 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Салат з яєць, сиру та куркуми | 50 |
2 | Лобіо з квасолі | 250 |
3 | Какао з молоком | 180 |
4 | Хліб цільнозерновий | 30 |
5 | Яблука свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Салат з запеченої капусти та родзинок | 75 |
2 | Курка запечена в соусі «Імбирному» | 60 |
3 | Каша гречана (розсипчаста) з чебрецем | 120 |
4 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Апельсини свіжі | 75 |
ІV тиждень | ||
ПОНЕДІЛОК | ||
1 | Салат з моркви, яблук та соусом «Венегрет» | 75 |
2 | Вегетаріанський закритий пиріг | 200 |
3 | Какао з молоком | 180 |
4 | Хліб цільнозерновий | 30 |
5 | Банани свіжі | 100 |
ВІВТОРОК | ||
1 | Салат із капусти та зеленим горошком (С/М) та насінням | 75 |
2 | Курячі нагести | 85 |
3 | Соус «Кетчуп» | 25 |
4 | Каша гречана (розсипчаста) з чебрецем | 120 |
5 | Йогурт | 125 |
6 | Мандарини свіжі | 100 |
СЕРЕДА | ||
1 | Овочі припущені з соусом «Бешамель» | 100 |
2 | Котлета рибна | 60 |
3 | Рис (розсипчастий) з орегано | 120 |
4 | Узвар із суміші сухих фруктів (без цукру) | 150 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Банани свіжі | 100 |
ЧЕТВЕР | ||
1 | Запіканка пшоняна з гарбузом та ягідним кюлі | 250/25 |
2 | Чай масала | 200 |
3 | Банани свіжі | 100 |
П’ЯТНИЦЯ | ||
1 | Салат з буряка, яєць з сметаною | 100 |
2 | Курка тушкована в соусі «Гуляш з кмином» | 70 |
3 | Сік | 200 |
4 | Булгур (розсипчатий) | 120 |
5 | Хліб цільнозерновий | 30 |
6 | Яблука свіжі | 75 |